Gifvrij; opinie van vakredacteur Ralph Mens

Gifvrij

De kogel is door de kerk. Althans, zo lijkt het. een meerderheid van de Tweede Kamer wil een totaalverbod op de verkoop van glyfosaat aan particulieren. Nu moet staatssecretaris Mansveld de woorden van de motie nog in daden omzetten. Maar het lijkt niet verstandig de Kamer op dit punt te negeren. Er is dan ook een lange weg afgelegd. Al in 2011 werd de motie Grashoff aangenomen waarin werd gepleit voor een verbod op gebruik van middelen op basis van glyfosaat voor niet-commerciële activiteiten. Drie jaar later is er echter nog steeds sprake van een uitzondering voor gebruik van glyfosaat in particuliere tuinen, en is Roundup nog volop te kopen in de tuincentra.

Op dit moment is de regelgeving nog als volgt: Particulieren mogen vanaf november 2015 geen Roundup meer op het terras of de stoep gooien, maar ze mogen het wel in de tuin gieten. Of de kassajuffrouw bij het tuincentrum dat maar even aan de klant uit wil leggen. Terecht constateert Tweede Kamerlid Ouwehand dat een dergelijk verbod totaal niet te handhaven is. Wie gaat controleren of de particulier niet stiekem toch Roundup op zijn stoepje gooit? Toch blijken ook nog veel hoveniers wakker te liggen van een verbod op glyfosaat. Deze zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de duurzaamste hovenier van 2013, Sjaak Willemstein (zie Groene Gast, p.47).

Wat hem betreft lopen deze bedrijven tien jaar achter. Willemstein gebruikt al vele jaren geen ‘gif’ meer, zoals hij dat noemt. Door onkruid op biologische wijze te beheren, zorgt de natuur zelf voor het juiste evenwicht. Daarnaast propageert hij het gebruik van duurzame producten en (her)gebruik van inheemse materialen. Het lijkt erop dat vanaf volgend jaar de rest van Nederland ook gifvrij gaat werken.

Bron: Tuin en Landschap / 6 / 2014